Opførelsen af et såkaldt Ungespot i Rønde Bypark har gennem længere tid skabt kontroverser mellem Byparkens naboer og byens unge beboere. Nu fremsætter naboerne i forlængelse af debatten et forslag om at indføre et alkoholforbud for at dæmpe de støjgener, som de unges ophold i parken medfører. Byens unge borgere modsætter sig forslaget, og kommunen tøver også.
Af Veronika Skov Snedker

Den grønne bypark i Rønde ser umiddelbart fredelig ud på en tirsdag eftermiddag. Men det rolige syn erstattes ifølge byparkens naboer jævnligt af larm og roderi som følge af unges ophold og fest i parken. Derfor ser naboerne gerne, at Syddjurs Kommune iværksætter et alkoholforbud i parken.
Eydfinn Heinesen er nabo til Rønde Bypark og har flere gange udtalt sig på naboernes vegne. Han er klar over, at forslaget om et alkoholforbud er drastisk og ’en voldsom kamel at sluge for alle parter’, men han mener, det kan være nødvendigt for at komme støjgenerne til livs.
”Når der kommer alkohol i spil, så er vores erfaring, at larmen stiger,” siger Eydfinn Heinesen.
Han fortæller yderligere, at de naboer, der bor tættest på Rønde Bypark, oplever at være på diskotek, selvom de har lukket både døre og vinduer i deres huse.
Eydfinn Heinesen har sammen med en anden repræsentant for byparkens naboer haft møder med samtlige udvalgsformænd i Syddjurs Kommunes byråd for at gøre opmærksom på deres bekymring. På disse møder har naboerne fremlagt forslaget om alkoholforbuddet.
Kommunen har derudover også modtaget kritiske henvendelser omkring den generelle etablering af Ungespottet i Rønde Bypark. Flere af skribenterne bag de kritiske henvendelser bakker op om en alkoholfri Rønde Bypark. Det fremgår af referatet fra et byrådsmøde i Udvalg for plan, udvikling og kultur den 12. august 2020.
Naboerne er ikke ude på at fjerne de unge fra Rønde Bypark. Omvendt bekymrer de sig for, om etableringen af et Ungespot i byparken blot vil forstærke problemerne:
”Der er ingen tvivl om, at hvis kommunen siger: ’Okay, nu laver vi et ungespot, og alle unge er velkomne’ uden at indføre et alkoholforbud, så er det en invitation fra Syddjurs Kommune til unge i Rønde og omegn om at feste og have det sjovt med alkohol i Rønde Bypark. Vi frygter, at Ungespottet vil blive et trækplaster og føre til endnu flere uroligheder. Det vil ikke løse problemerne, men tværtimod gøre dem værre,” siger Eydhinn Heinesen.
Alkoholforbud er ikke vejen frem, mener de unge
Røndes unge borgere støtter ikke op om alkoholforbuddet. Det slår formand for DemoRådet – Syddjurs’ Politiske Ungeråd, Aia Sofia Kruse, fast. Hun peger på, at et forbud vil skabe flere problemer, end det løser.
”Jeg tror at mine venner, der går inde på gymnasiet ville blive rigtig sure og kede af det, hvis der blev lavet et forbud. Reaktionen på et forbud vil formentlig være kraftigere, end det vi ser lige nu,” siger Aia Sofia Kruse.
Aia Sofia Kruse kalder forbuddet for ”en dårlig plan” og påpeger også, at det kan være svært at håndtere i praksis.
”Hvis der så var nogen, der drak i parken – skulle der så ringes til politiet? Hvem skulle sættes til at håndhæve de nye regler? I forvejen har vi kun én patruljebil, der kører rundt på Djursland om aftenen, så ressourcerne er der heller ikke til at opstille et forbud,” siger hun.
Ifølge Aia Sofia Kruse er støjproblemet slet ikke så omfattende, som naboerne lægger op til. Hun har endnu ikke selv oplevet situationer i Rønde Bypark, hvor larmen har været altoverskyggende. Det er ifølge hende kun få dage i løbet af et år, hvor lydniveauet hæver sig, for eksempel når byens 9. klasser holder afslutning.
Hun mener heller ikke, at der er grund til at bekymre sig om, at et Ungespot uden alkoholforbud skulle blive det ny hotspot for unge i Syddjurs Kommune.
”Det er Djursland, vi taler om – det er ikke Aarhus. Jeg tror ikke, at et lille Ungespot i Rønde Bypark vil trække hele verden til,” siger hun.
Aia Sofia Kruse påpeger også til slut, at man skal huske på, at et alkoholforbud i Rønde Bypark ikke kun rammer de unge. Det vil også ramme alle dem, der blot kunne have lyst til at nyde et glas vin i parken på en sommerdag.
”Man kan selvfølgelig sagtens hygge sig uden alkohol, men et forbud er radikalt,” siger hun.
Lang vej til en realisering af forbuddet
Nabo til Rønde Bypark, Eydfinn Heinesen, er tilfreds med at have bragt forslaget om et alkoholforbud på den politiske dagsorden i Syddjurs Kommune. Samtidig erkender han dog, at omdannelsen fra ide til praksis ikke umiddelbart er i syne.
”Sådan som de politiske vinde blæser, så er der ikke umiddelbart stemning for et alkoholforbud i Rønde Bypark. Min personlige forventning er, at det ikke kommer til at ske,” siger Eydfinn Heinesen.
Og meget tyder på, at han får ret.
Riber Hog Anthonsen (V), der er formand for Syddjurs Kommunes Udvalg for plan, udvikling og kultur (PUK-udvalget) medgiver, at han udmærket forstår naboernes frustrationer over larmen. Alligevel var det overraskende for ham, at forslaget om et alkoholforbud kom på banen.
PUK-udvalget har endnu ikke diskuteret forbuddet, men det stopper ikke Riber Hog Anthonsen fra at give sin holdning til kende.
”Jeg ser ikke et forbud som en løsning på noget som helst. Jeg tror ikke, det virker, hvis jeg skal være helt ærlig,” siger han.
I stedet ser Riber Hog Anthonsen hellere, at man fokuserer på at skabe dialog om de unges drukvaner. Opgaven ligger derfor nu i at få de unge og uddannelsesinstitutionerne i Rønde og omegn til at diskutere de unges alkoholkultur.
”Alkoholkulturen er jo ikke noget, vi skal være stolte af, men at tro, at man kan fjerne drukkulturen ved at forbyde den. Det er tåbeligt i mine øjne,” siger han.
Riber Hog Anthonsen er dog ikke afvisende overfor ideen om at opsætte retningslinjer for ophold i parken. Her peger han særligt på, at det bør være muligt at opsætte regler for, hvornår en fest i Rønde Bypark skal rundes af, så naboerne ikke bliver forstyrret til langt ud på natten.
Riber Hog Anthonsen erkender, at en ideel løsning for alle parter stadig ikke er fundet, men han satser på, at man i foråret 2021 vil have et koncept klar, som kan sendes i høring. Forhåbentlig kan der herefter findes en løsning, som kan iværksættes inden sommeren 2021. Riber Hog Anthonsen er positivt stemt.
”Jeg tror bestemt, at vi kommer i mål med en løsning. Det er i hvert fald for tidligt at give op. Vi fjerner ikke problemet ved at opgive. Men det er ikke sikkert, at alle bliver 100 procent tilfredse,” siger han.