Udgiftsniveauet til arbejdsløse i Syddjurs Kommune er langt større end i både sammenlignelige kommune og i Region Midtjylland. Kommunen øger fokusset på udfordringerne, men pengene følger ikke med.
Af Jesper Lesager Christensen
Syddjurs Kommune brugte i 2019 over 100 millioner kroner på ledige uden forsikringer. En sammenlignelig kommune på befolkningsstørrelse og ressourcepres vil bruge 85 millioner kroner, hvis der boede præcis lige så mange som i Syddjurs Kommune. I budgettet for 2021 er der ikke afsat ekstra penge til at få løst udfordringerne.
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har lavet en rapport om kommunens resultater på beskæftigelsesområdet fra 2019. Konklusionen på rapporten var, at jobcentrene ikke opfylder alle deres fokusmål, og der er dermed risiko for skærpet tilsyn.
Syddjurs Kommune bruger 2.416 kroner per borger mellem 17 og 64 år på kontanthjælp. Kommuner i samme størrelse og med samme udgiftspres bruger 1899 kroner per borger. Det er især blandt de 25- til 39-årige, at ledigheden er høj.
Konstitueret chef for Erhverv og Beskæftigelse i Syddjurs Kommune, Tina Kjærgaard Mogensen, forklarer at fokus er særligt på de unge og borgerne i socialt udsatte positioner.
”Vi laver en beskæftigelsesplan hvert år, hvor vi med afsæt i politikken sætter spot på udfordringer og løsninger på den lidt kortere bane. Og begge dele er naturligvis en del af bagtæppet for de årlige budgetforlig,” siger Tina.
Beskæftigelsespolitikken er en kompleks sag
Professor ved det samfundsfaglige fakultet ved Aalborg Universitet, Flemming Larsen, siger, at den kommunale beskæftigelsespolitik er kompliceret. Det handler i stor grad om målgruppens sammensætning. Kommunerne har svært ved at finde frem til, hvad det kan betale sig at investere i.
”Det handler selvfølgelig ikke kun om økonomi. Det handler også om de personer, det drejer sig om. Det handler om deres liv, deres families liv og deres børns liv,” siger Flemming Larsen.
Hvis man skærer ned på omkostningerne på beskæftigelsesområdet, får det afledte konsekvenser på andre kasser i kommunen især forsørgelseskassen. Hvis man glemmer nogle målgrupper i beskæftigelsespolitikken, kan det lede til langtidsledighed, og det er dyrt for kommunen.
”Det er balancen, kommunerne forsøger at ramme. Det kan vise sig at give nogle langsigtede besparelser, hvis man investerer på beskæftigelsesområdet. Men hvis man skærer ned på området, kan det give penge i kommunekassen nu og her,” siger Flemming Larsen.
Flemming Larsen forklarer også, at erhvervspolitikken går hånd i hånd med beskæftigelsespolitikken. På Syddjurs kan man ikke knipse med fingrene, og så er der nye arbejdspladser. Derfor er det vigtigt at have fokus på efteruddannelse, og at arbejdspladserne tager et socialt ansvar.