Syddjurs Kommunes Klimaplan 2020: Vil være blandt de kommuner, der har den laveste CO2-udledning per borger

Borgerne i Syddjurs Kommune har frem til i dag mulighed for at bidrage til kommunens vision om at være den kommune med laveste CO2-aftryk per borger. Det sker under en høring i forbindelse med kommunens Klimahandlingsplanen 2020.

Af Ida Rathje Ravnborg

Billede fra Syddjurs Kommunes Facebook-side, der opfodrer borgerne til dialog om klimaet.

Syddjurs Kommunes borgere har mulighed for at komme med forslag og holdninger til klimahandlingsplanen 2020 i forbindelse med en høring, der løber frem til i dag.

Borgerne i kommunen udleder kun 5,8 tons CO2 per borger årligt, hvor en dansker i gennemsnit udleder 17 ton CO2. Trods det lave tal vil kommunen udlede endnu mindre. Den splinternye klimahandlingsplan vil hjælpe og forpligte kommunen til at nå deres mål.

Kommunen har via klimaplanen 2020 forpligtet sig til en årlig CO2-reducering på 2%. Planen tager udgangspunkt i 3 ud af FN’s 17 verdensmål. Nr. 7 om Bæredygtig energi, nr. 9 om Industri, innovation og infrastruktur samt nr. 13 om Klimaindsats.

Martin Transholm Frøst, der er klimakoordinator for Syddjurs Kommune, ser klimaplanen som et opråb om hjælp til værktøjer og tilskud fra regeringen, så kommunen på den måde kan nå den ønskede CO2-udledning.

Det kan være tilskud til borgere, der skal have ny varmepumpe, og det kan være værktøjer til regionalt at hjælpe hinanden fra kommune til kommune, så vi landsdækkende bliver bedre og grønnere.

Det skal være overskueligt at blive grønnere
Kommunen vil gerne gøre det mere overskueligt for borgerne at reducere deres CO2-udledning og guide dem på vej til en grønnere hverdag.

For Martin Transholm Frøst er det utrolig vigtigt at gøre CO2-reduceringen så simpelt og overskueligt som muligt, så flest mulige borgere vil være med:

”Det er en fælles opgave at reducere kommunens CO2, og det er derfor vigtigt, at vi kollektivt hjælper og inspirere hinanden. For de fleste ligger det naturligt at tænke løsninger ind i fællesskabet, så hvis folk kan gøre det sammen, er folk mere omstillingsparate. Vi havde eksempelvis et ungt par, der smed 60.000 kroner i et nyt fyr og oplevede, at de sparede penge, og at deres hus steg i pris. Vi ønsker blot, at hver enkelt borger ud fra et oplyst grundlag kan træffe en forhåbentlig grøn beslutning”

På Facebook har Syddjurs Kommune en gruppe, som Martin Transholm Frøst står i spidsen for. På gruppen prøver de at imødegå borgernes behov og ønsker. Nogle borgere har efterspurgt infoaftenener i forsamlingshuse eller over Zoom, hvor de kan få konkrete tips og tricks til at træffe grønnere løsninger. Det er de spirende planer, afslører Martin Transholm Frøst.

En grønnere kommune tiltrækker tilflyttere
Martin Transholm Frøst fortæller, at udover at blive en mere bæredygtig kommune, får Syddjurs Kommune identitet som grøn landskabs- og bosætningskommune. De oplever tilflytning i kommunen, hvor flere unge par og børnefamilier flytter til.

Det er særligt Ebeltoft, der oplever stor tilvækst af tilflyttere, der nyder godt af Syddjurs Kommunens natur og kystland. Hvor man ikke kan se CO2-reduceringen med det blote øje, er de grønne, bevarede naturområder til at få øje på.