Rekordhøjt iltsvind kan have konsekvenser for Syddjurs Kommune

Klimaforandringer og kvælstof udledt fra landbruget skaber dårlige forhold for liv på havbunden i farvandene omkring Syddjurs Kommune. Det viser en rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, der udkom i fredags.

Af Nicoline Geir Ørskov

Kalø Vig. Foto: Nicoline Geir Ørskov

Tallene viser ifølge rapporten, at iltsvindet i danske farvande i august og september i år ser kritisk ud. Både i Kalø Vig og Knebel Vig er der målt udbredt kraftigt iltsvind, og i Kalø Vig er der nogle steder helt iltfrit på havbunden. Manglende ilt på havbunden skaber dårlige livsbetingelser for dyr, planter og fisk. Det betyder, at fiskebestanden falder, og det har konsekvenser for Syddjurs Kommune.

Hos fritidsfiskerne i Kalø Vig Bådelaug mærker de konsekvenserne af iltsvindet. Ejvind Jensen har de sidste 12 år fisket i både Kalø og Knebel Vig. Ifølge ham er der stort set ikke flere af de fisk, der lever på havbunden.

 ”Jeg har ført logbog de sidste 12 år. De første år fangede jeg 300-400 fisk om året, sidste år fangede jeg 38, og i år har jeg fanget 16,” siger Ejvind Hansen.

Men det er ikke kun de lokale fiskere, der rammes af problemet. Hvert år kommer lystfiskerturister til Syddjurs Kommune, men er der ingen fisk, er der ikke noget at komme efter. Det er problematisk, mener kommunens borgmester, Ole Bollesen (S):

”Vi er dybt afhængige af vores turisme langs kysterne, så den skal vi sikre,” fortæller han.

Sammen for mere indflydelse
Det er staten, der har ansvaret for de danske farvande og dermed bestemmer, hvad man vil stille op med det høje iltsvind.

Men fordi kysterne er så vigtige for Syddjurs Kommune, mener Ole Bollesen (S), at kommunen skal have mere indflydelse på beslutningen. Han har derfor i samarbejde med flere andre midtjyske kommuner skrevet et høringssvar til Søfartsstyrelsen. De er nemlig i gang med at lave Danmarks første havplan for, hvordan havene fremadrettet skal bruges og beskyttes.

Ole Bollesen (S) håber, at kommunen den vej igennem kan opnå mere indflydelse, når det skal afgøres, hvilke tiltag der skal gøres i de omkringliggende farvande.

Fakta om iltsvind

  • Iltsvind opstår, når iltforbruget ved havbunden er større end ilttilførslen.
  • Havbunden kan tage mange år om at reetablere efter et kraftigt og langvarigt iltsvind.
  • Iltsvind påvirkes af cirkulation i vandet. Jo mere stillestående vandet er, desto mere iltsvind kan opleves.
  • Forøget tilførsel af næringsstoffer og organisk stof har øget hyppigheden af iltsvind.
  • Næringsstofferne og de organiske stoffer stammer ofte fra landbruget, og især ved kraftig nedbør er tilførslen stor.
  • Højere temperaturer har øget iltsvind, da iltforbruget bliver større, når der er varmere.
  • Vindforhold påvirker iltsvind, fordi det har betydning for strøm i vandet.