Kulturen sættes på recept – kunst skal øge trivslen blandt folk med psykiske udfordringer

I forbindelse med budgetforliget 2021 har Syddjurs Kommune afsat penge til projektet ’Kultur på Recept’. Et projekt, der sigter efter at forbedre trivslen for folk med angst, stress og depression gennem kunst og kultur.

Af Søren Schousgaard

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Syddjurs Kommune har i budgetforliget for 2021 bevilliget en kvart million kroner årligt de næste fire år til projektet ’Kultur på Recept’. Projektet sigter efter at genetablere livsglæden for folk, der grundet stress, angst eller depression står udenfor arbejdsmarkedet. Dette skal ske gennem et forløb hvor deltagerne et par gange om ugen samles om kulturelle oplevelser.

Morten Siig Henriksen, der sidder i byrådet for SF, er initiativtageren bag bevillingsforslaget:
”Ideen med det er, at man i andre kommuner – de fire kommuner hvor man har kørt lignende projekter – har set, at det har givet mening for folk, der har døjet med stress, angst og depression. I stedet for at bruge en pisk til at guide dem tilbage mod arbejdsmarkedet, så giver man dem nogle fællesskaber og oplevelser gennem kulturen.”

Succes i Silkeborg
En af de fire kommuner, der siden 2016 har arbejdet med projektet, er Silkeborg Kommune. Her har man gennem årene haft mere end 200 personer igennem forløbet. Deltagerne er blevet tilbudt et ti-ugers forløb med tre ugentlige kulturaktiviteter. Fællesskabet og kreativiteten er gennem korsang, billedkunst og museumsbesøg blevet udfoldet og styrket.

Ifølge Sundhedsstyrelsens evaluering af projektet har otte ud af ti deltagere givet udtryk for, at de efter forløbet oplevede en forbedret trivsel.
Nina La Cour, som leder projektet i Silkeborg, nikker genkendende til Sundhedsstyrelsens konklusion.
”Det her med at man får et rum, hvor man får lov til at få en pause fra alt det andet møg, man bakser med, det kan bare noget.”

Også Tina Thule Bach, der i foråret 2019 tog del i projektet, taler godt om det. Hun var sygemeldt med stress og kunne igennem lang tid knap overskue sin hverdag. Men i mødet med kulturen og de andre deltagere, fandt hun en ro og en lyst til livet igen.

”Det her med at man skal sidde og lave noget, som der ikke er nogen forventninger til, det gør at man for flyttet fokus væk fra, hvorfor det er, man går derhjemme. Jeg tror, det handler rigtig meget om, at man får flyttet fokus, og derfor får overskud til at bygge det sociale op igen. Man bliver lige så langsomt trænet i at komme hjemmefra igen og skulle noget igen.”

Masser af lokale kulturaktører at vælge i mellem
Hvordan projektet konkret skal udfoldes i Syddjurs kommune, og hvilke aktører der skal inddrages, er ikke fastlagt endnu. Men Morten Siig Henriksen (SF) fra Syddjurs byråd ser allerede potentiale i flere forskellige lokale aktører:
”Det kan være sådan noget som kulturskolen, som har alle mulige forskellige aktiviteter – det kunne være billedkunst, måske Glasmuseet, det kan være rigtig mange ting.”

Om kulturen for fremtiden bliver en integreret del af den receptpligtige medicin i Syddjurs, må tiden vise. I Silkeborg er de dog ikke i tvivl og har derfor søsat Kultur på Recept 2.0.