Facebook fungerer for lokalpolitikerne i Syddjurs kommune som et forum for diskussion og oplysning, hvor politikerne kan oplyse borgerne om deres planer og borgerne kan oplyse politikerne om kommunens problematikker.
Af Josephine Gadegaard & Mathilde Vanilla
Lokalpolitikerne bruger medier som Facebook til at fortælle om deres politik, hvad de laver samt føre en dialog med borgerne i kommunen. Gennem Facebook kan de med få klik på en mus finde frem til, hvad der rører sig i lokalsamfundet.
Som lokalpolitiker i Syddjurs kommune består arbejdet af mere end blot at deltage i politiske arrangementer og sprede sin politiske agenda. Her ligger de stor vægt på at holde sig orienteret om, hvad der foregår i lokalsamfundet på alle tider af døgnet. Dette gør de ved at være aktive medlemmer i diverse by-grupper på Facebook og aktivt deltage i samtalerne. Lokalpolitikernes kommentarer omhandler alt fra den enkelte politikers holdning og målsætning for det omtalte emne, til den klassiske ”Der arbejdes på sagen”.
En finger på pulsen
Byrådsformanden for sundhed, ældre og socialområdet, Jan Fischer (A), er ofte at finde i kommentarfeltet. Selvom han fra tid til anden smider kommentaren; ”Der arbejdes på sagen”, er der et klart mål for handling bag ordene.
”Vi skal i dialog”, siger Fischer.
Når han ser et opslag, der råber om hjælp på Facebook, reagerer han hurtigt. Han kontakter afsenderen og tager oplysningerne med til baglandet, hvor han stiller kritiske spørgsmål. Hans hurtige respons samt fokus på dialog med borgerne har ført til konkrete ændringer i budgettet. For Fischer er der derfor ingen tvivl om, at han vil fortsætte dialogen med borgerne, da den er vigtig og essentiel for, at lokalpolitikerne kan blive opmærksomme på fejl og mangler i kommunalpolitikken.
Du kan læse mere om emnet og opslaget der førte til ændringer i budgettet her
En national tendens
Det er ikke kun kommunalpolitikere, der i stigende grad fører sig frem på Facebook. Også folketingspolitikere er blevet tilhængere af den mere nære og personlige kommunikation på mediet.
Chefforsker i sociale medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Jakob Linaa Jensen, kan nikke genkendende til den stigende tendens til kommunikation på Facebook over tid. Men det er ikke udelukkende positivt.
”Det bringer dem tættere på borgerne, men giver også nye problemer, hvis grænsen misbruges,” siger Jakob Linaa Jensen.
Han understreger her, at det er nødvendigt, at der er en vis distance mellem borgere og folkevalgte. Hvis grænsen bliver utydelig og distancen mellem borgere og folkevalgte for snæver, risikerer man, at borgerne ser politikerne som deres venner.