Syddjurs Kommune prioriterer ladestandere til elbiler i næste års budget

Der er indlagt en årlig investering på 500.000 kroner til opsætning af ladestandere til elbiler over de næste 4 år i Syddjurs Kommunes budget for 2021.

Af Emil Prehn

Flere ladestationer til Syddjurs Kommune. Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Syddjurs Kommunes investering på 2 millioner kroner over 4 år skal bidrage til, at der kommer flere ladestandere til elbiler i Syddjurs Kommune. Dette skal være med til at gøre livet nemmere for elbilsejere, hvad end de er beboere eller turister i kommunen.

Syddjurs Kommunes klimakoordinator, Martin Tranholm Frøst, er godt klar over, at 500.000 kroner om året ikke lyder af meget og peger derfor på, at de vil forsøge at gå i dialog med de forskellige udbydere af ladestationer.

”Hvis vi selv skal etablere ladestationer, kan vi ikke komme ret langt. Derfor prøver vi at lave det på udbudslignende vilkår til de forskellige udbydere,” udtaler Martin Tranholm Frøst.

Han understreger vigtigheden af, at der skal føres en fornuftig dialog med de forskellige udbydere, og det med god grund. For ifølge Clever, der er en af de virksomheder, der allerede har opstillet nogle ladestationer i kommunen, kan etablering af en lynlader til elbil godt ende med at koste kommunens årlige investering. Dertil kan der være mange uforudsete udgifter forbundet med etableringen.

Martin Tranholm Frøst er fortrøstningsfuld, og regner med, at kommunen kan komme langt for de 500.000 kroner, hvis udbuddet og dialogen resulterer i et samarbejde med en af udbyderne. Så kan pengene nemlig bruges til infrastruktur af de bygninger, hvor ladestationerne skal etableres på og ved.

Mangel på ladestationer i højsæsonen
Allan Klausen er elbilsejer og ejer også et sommerhus ved Øer. Han udtrykker en frustration over, at han sjældent kan finde plads til opladning af sin elbil ved Føtex i Ebeltoft, når han er inde for at handle i højsæsonen.

”Jeg vil være rigtig glad for flere ladestandere, da de ofte er optaget i travle perioder af året eller optages af almindelige diesel og benzinbiler, når der mangler p-pladser,” siger Allan Klausen.

Det er et problem Martin Tranholm Frøst kan nikke genkendende til. Tranholm kører selv i elbil og oplever derfor også problemet i sommerhalvåret.

”Det er netop det vi håber, at vi får løst med denne investering. Vi håber også, at detailbutikker, som Føtex i Ebeltoft, selv går ind i sagen og får etableret flere standere,” siger Martin Tranholm.

Han tilføjer også, at de allerede arbejder på, at ladeforholdene netop bliver forbedret for turister, så målet er, at der skal være flere standere ved seværdigheder i Ebeltoft.

,