Strid mellem Danmarks Naturfredningsforening og Syddjurs Kommune trækker i langdrag

Der er endnu ikke faldet afgørelse i en klagesag, som Danmarks Naturfredningsforening bragte for Planklagenævnet i starten af 2019. Så længe afgørelsen ikke er truffet, kan byggeriet ikke påbegyndes.

Af Marie-Louise Harder Pedersen og Victor Bjerre

Det besøgscenter, som parkeringspladsen skal ligge i forlængelse af, er placeret tæt ved Kalø Slotsruin Foto: Henning Bagger/Scanpix

Der er blevet skrevet stolpe op og stolpe ned om det besøgscenter, som Nationalpark Mols Bjerge ønsker at bygge ved Kalø Vig. Dog er det ikke besøgscenteret, der ligger til grunde for den konflikt, der i øjeblikket afventer afgørelse hos Planklagenævnet. Men den parkeringsplads på 1,8 hektar, der skal ligge i forlængelse af centeret.

Syddjurs Kommune vedtog i 2019 en lokalplan, der gav Nationalpark Mols Bjerge lov til at bygge et besøgscenter på 750 m2. I planen indgik der også en tilladelse til at bygge en parkeringsplads på 10.000 m2.

Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Syddjurs Kommune indgav i starten af 2019 en klage over beslutningen om at placere parkeringspladsen på den vestlige side af Molsvej til Planklagenævnet, og der er endnu ikke faldet afgørelse. Så længe alle er i venteposition, må kommunen ikke give den endelig tilladelse til, at byggeriet af parkeringspladsen påbegyndes.

Området er udsigtsfredet
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Syddjurs, Stig Bredstrup, fortæller, at han ikke har noget imod selve besøgscenteret. Men at man fra Naturfredningsforeningens side har et ønske om, at den parkeringsplads, der planmæssigt skal bygges til centeret, kunne flyttes over på den anden side af Molsvej.

”Parkeringspladsen vil ødelægge udsigtsfredningen. Både i Rønde, men også når man står ved ruinen, vil udsigten blive ødelagt”, fortæller formanden. 

Da lokalplanen var i høring sidste år, indgav Danmarks Naturfredningsforening et høringssvar med deres anbefaling om en ændret placering til parkeringspladsen. Kommunen valgte ikke at handle på baggrund af anbefalingen.  

Parkeringspladsen placeret af hensyn til sikkerhed
Formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur ved Syddjurs Kommune, Riber Hog Anthonsen (V), fortæller, at man har valgt placeringen til parkeringspladsen af hensyn til sikkerhed.

”Kommunens har størst interesse i, at parkeringspladsen ligger ved en stor vej. Og vi mener ikke, at den placering ødelægger udsigtsfredningen, da den er gemt i terrænet,” fortæller Riber Hog Anthonsen (V).

Han påpeger at hele området, hvor centeret skal bygges, er fredet, så parkeringspladsen krævede dispensation fra fredningen som blev givet igennem lokalplanen.

Hvis Planklagenævnets afgørelse falder ud til fordel for Naturfredningsforeningen, er der dog umiddelbart ikke en decideret plan for, hvad der vil ske.

”Det må vi jo tage til den tid,” siger Riber Hog Anthonsen (V).   

Besøgscenter endnu ikke fuldt finansieret
Der er stadig usikkerhed om det besøgscenter, som parkeringspladsen skal bygges i forlængelse af. Besøgscenteret er fortsat ikke fuldt finansieret, men presseansvarlig for Nationalpark Mols Bjerge, Nicole Walter, forventer, at man som minimum kan gå i gang med byggeriet indenfor de næste fem år.

”Lige nu er vi i en rigtig god dialog med mulige samarbejdspartnere. Processen startede sidste år, da lokalplanen blev vedtaget, men så kom corona og forsinkede processen,” siger Nicole Walter.

Sagen er trukket i langdrag. Af Planklagenævnets egne oplysninger fremgår det, at den gennemsnitlige sagsbehandling er på omtrent tre måneder. Behandlingen af sagen om parkeringspladsen har nu varet i over halvandet år. Nu kan parterne ikke gøre andet end at afvente.

,