Fire byrådsmedlemmer i Syddjurs Kommune har oplevet sexisme

En anonym undersøgelse fra TV2 Østjylland afslører, at der har været sexisme i Syddjurs Kommunes byråd. Partiformænd ønsker mere opmærksomhed på problemet, og det arbejder kommunens HR-afdeling på.

Af Sine-Maria Holt Fabricius og Mathilde Vanilla

Syddjurs kommune sætter fokus på sexisme. Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix

”Jeg tager det meget alvorligt”, siger borgmester Ole Bollesen til Syddjurs Daglig efter TV2 Østjylland har udgivet svarene på et anonymt besvaret spørgeskema om sexisme i blandt andet Syddjurs Byråd. ”Jeg har bedt om, at man tager emnet op i MED udvalget”, tilføjer han.

Ny spørgeskemaundersøgelse om sexisme i byråd
12 ud af de 27 byrådsmedlemmer svarede på spørgeskemaet. Heraf har fire svaret, at de har oplevet kønskrænkende adfærd og uønsket seksuel opmærksomhed. Ifølge undersøgelsen er der ikke nogen, der har oplevet tvang eller noget-for-noget-tilgang.

Undersøgelsen dækker over hele Østjylland. Til sammenligning har en været udsat for sexisme i nabokommunen Norddjurs og fem i Aarhus Kommune.

Partiformænd kræver handling
De to partiformænd vi på redaktionen har haft kontakt til i dag, onsdag, er overraskede over undersøgelsen.

”Jeg tænker, at det er træls. Det, synes jeg, kræver, at vi tager handling på det og gør noget ved det” siger Jesper Yde Knudsen partiformand i Enhedslisten i Syddjurs Kommune.

Partiformand for Konservative, Tommy Bøgehøj er enig.

”Det er selvfølgelig noget, som vi bare ikke skal acceptere. Vi støtter op om, at der kommer et stærkt regelsæt på det område,” siger han.

Fokus fra HR-afdelingen i kommunen
I HR-afdelingen i Syddjurs Kommune har de siden #metoo-debatten brød ud i 2017 haft fokus på sexisme. Kommunen lavede både i 2017 og i 2019 ledelses- og trivselsevalueringer om emnet.

Det hører under deres retningslinjer for vold, mobning og chikane, og i forbindelse med det igen øgede fokus på #metoo skal det drøftes, om sexisme skal have sit eget afsnit i stedet for at drukne i fokus på førnævnte retningslinjer.

”Allerede inden den her undersøgelse havde vi besluttet, at vi kigger vores politik igennem og næste skridt er, at vi på et byrådstemamøde snakker om kodeks for samarbejde.” siger Heine Dyppel, som er HR-chef i Syddjurs kommune.

Hun tilføjer også, at kommunen skal kigge på, hvad det er for en kultur de har, og hvordan de kan minimere sexisme mest muligt.

”Vi skal signalere helt klart, at vi altså har en nul-tolerance”, siger hun og henviser til fyrringer i de groveste sager.

,