Budgetforlig vedtages i aften, men det kan være svært for borgerne at forstå

I Syddjurs Kommune er der startet en debat om besparelser på Pindstrupskolen. Debatten har ikke været på det korrekte grundlag. Syddjurs Daglig har misforstået budgettet, og derfor har vi undersøgt, hvordan man finder den rigtige baggrund for debatten.

Af Mathias Holm Petersen og Jesper Lesager Christensen

Pindstrupskolen er blot et af mange punkter i budgetforliget. Foto: Mathias Holm Petersen

12 dokumenter og 42 forskellige nedslag. Så mange steder skal man lede for at finde alle ændringerne for budgettet for Pindstrupsskolen, der har været på bordet i byrådet det seneste år.

Det har blandt andet ført til, at Syddjurs Daglig i mandags bragte en artikel, hvor der stod, at Pindstrupskolen skal spare 3,4 millioner kroner ifølge det nye budgetforlig. Det bliver vedtaget i aften, onsdag. Den rigtige formulering er, at skolens budget vil falde med 1 million kroner i løbet af de næste to år.

Jesper Yde Knudsen (E) fortæller, hvorfor budgettet har været
særlig svært at forstå de seneste år

”Det kan være, at der er nogen, der har en interesse i, at der er forvirring om, hvad der besluttes. Det synes jeg er et kæmpe demokratisk problem. Borgerne skal kunne kigge politikerne i kortene,” siger byrådsmedlem Jesper Yde Knudsen (E).

Vi har kigget i alle dokumenter fra kommunen, hvor Pindstrupskolen er nævnt i løbet det seneste år.

Guide: Det skal du igennem for at forstå budgetændringer for Pindstrupskolen:

Video: Mathias Holm Petersen

Enighed om udfordring
Carsten Skivild, formand for Rønde Distriktsråd, har nemt ved at læse budgetterne, da han er tidligere bankmand. Carsten Skivild kan dog godt sætte sig ind i, at det skaber nogle problemer for kommunens borgere.

”Det kan være svært for den enkelte borger at se sammenhængen i budgetændringerne, da de kommer enkeltvis. Der er først en samlet oversigt, når budgettet er vedtaget, og så er der for sent at komme med ændringsforslag,” siger Carsten Skivild.

Tommy Bøgehøj, byrådsmedlem fra Konservative, er enig.

”Hvis man ikke kender basis for budgettet, kan man ikke følge substansen i ændringerne,” siger Tommy Bøgehøj (K).

Kommunikationsmedarbejder kan være løsningen
Kirting Olesen, formand for Ryomgård Distriktsråd, nikker også genkendende til, at budgettet er tung læsning,

”Jeg indrømmer, at det kræver meget tid og rutine at læse budgetterne. For en borger i kommunen kan de virke uoverskuelige,” siger Kirting Olesen. Han er sikker på, at det kan løses,

”En kommunikationsmedarbejder kunne gennemgå budgettet og oversætte tallene til et overskueligt sprog med et læsevenligt layout”.

”Hvis man ikke kender basis for budgettet, kan man ikke følge substansen i ændringerne,” siger Tommy Bøgehøj (K).

Vi har bedt om en kommentar fra den kommunale direktion, men pressechefen er endnu ikke vendt tilbage.

,